równanie wykładnicze/potęgowe
CITIZEN: 6(13)−x+12 + 91x2 +14 = 12*3x−12 − 3
z 13 robię 3 i zmieniam potęgę, 9 zamieniam na 3 i także zmieniam potęgę, rozkładam na
mnożenie dwóch trójek, tak jak w tej 3−ce po prawej
podstawiam t=3x, i nagle zaczynają mi ogromne liczby wychodzić, a wynik powinien być bardzo
ładny
proszę o wskazówki
27 paź 20:15
CITIZEN: ktos ma jakis pomysl?
27 paź 20:32
Janek191:
| | 1 | |
6*( |
| ) − x + 0,5 + 9 0,5 x + 0,25 = 12* 3 x − 0,5 − 3 |
| | 3 | |
6*3
x − 0,5 + 3
x + 0,5 = 12 *3
−0,5 *3
x − 3
| | 1 | |
6*3−0,5*3x + 30,5)*3x = 12* |
| *3x − 3 |
| | 30,5 | |
| | 1 | | 1 | |
6* |
| *3x + √3*3x = 12* |
| *3x − 3 |
| | √3 | | √3 | |
2
√3*3
x +
√3*3
x − 4
√3*3
x = − 3
( 2
√3 +
√3 − 4
√3)*3
x = − 3
−
√3*3
x = − 3 / : ( −
√3)
3
x =
√3
3
x = 3
0,5
x = 0,5
=====
27 paź 20:47
Janek191:
W III wierszu jest pomyłka:
Powinno być
.... + 30,5*3x = ...
27 paź 20:51
Eta:
No to tak.......
2*3*3x−0,5+3x+0,5= 4*3*3x−0,5 −3
2*3x+0,5+1*3x+0,5−4*3x+0,5=−3
−3x+0,5= −3 /:(−1}
3x+0,5= 31
x+0,5=1 ⇒ x=0,5
27 paź 20:56