Oblicz logarytm
Nie Uk: (log
236*log
336 ):( log
236+log
336 )
podpowiem że ma wyjść 2 ale jak do tego dojśc
6 paź 19:08
dan: zgadza się będzie 2.
log2(36)*log3(36)
=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=
log2(36)+log3(36)
stosujemy zamianę podstaw logarytmu
log3(36
−−−−−−−−−−− * log3(36)
log3(2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
log336
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−+ log3(36)
log3(2)
sprowadzamy mianownik do wspólnego mianownika
log3(36)
−−−−−−−−−−− * log3(36)
log3(2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
log3(36) + log3(2) * log3(36)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log3(2)
skracamy wyrażenie log3(2) i log3(36) otrzymujemy
log3(36)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
1+log3(2)
log3(36)
=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
log3(3) +log3(2)
log3(36)
=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
log3(6)
2log3(6)
=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 2
log3(6)
6 paź 22:15
dan: niech ktoś sprawdzi ?
6 paź 22:16
AROB: Ok.
6 paź 22:21