bardzo proszę o pomoc, wielomiany
kasia: Dany jest wielomian W(x)= x3 + ax2 +bx + 6
Rozwiąż nierówność (−W(x)) (2−x)2 ≤ 0
27 paź 20:09
kasia: wychodzi mi coś czego nie umiem pojąć, była bym bardzo wdzięczna jakby ktos pomógl..
27 paź 20:14
daras: pochwal się co Ci wyszło
27 paź 20:32
PW: Dla x=2 nierówność ma postać
−W(2)•0 ≤ 0,
a więc jest prawdziwa. Przyjmijmy dalej, że x≠2, wówczas (x−2)2>0 i zadaną nierównośc można
podzielić przez (x−2)2 bez zmiany nierówności na przeciwną:
−W(x) ≤ 0, x≠2.
W (x) ≥ 0, x≠2.
Wiemy tylko, że W(0)=6. Bez dodatkowych informacji o a i b nie umiem dalej. Na pewno dobrze
przepisane całe polecenie?
27 paź 20:45
kasia: Dany jest wielomian W(x)= x3 + ax2 +bx + 6. Reszta z dzielenia wielomianu przez (x+1) jest
równa 10 i wiadomo, że wielomian jest podzielny przez (x+3).
a) Wykaż, że ten wielomian ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
b) Rozwiąż nierówność (−W(x)) (2−x)2 ≤ 0
znalazłam całość zadania, niestety miała m przepisany tylko przykład b,
rozwiązanie przykładu a−
W(x)=x3+ax2+bx+6
W(−1)=−1+a−b+6=10
W(−3)=−27+9a−3b+6=0
a−b=5 ⇒a=5−b
9a−3b=21
9(5−b)−3b=21
45−9b−3b=21
−12b=−24
12b=24
b=2
a=5−2=3
W(x)=x3+3x2+2x+6
Pomożecie teraz ?
27 paź 21:07
on: nie wiem czy dobrze przepisalaś zadanie
27 paź 21:25
PW: Ha, ha.
(1) W(x) = (x+3)Q(x),
przy czym wiadomo, że Q jest drugiego stopnia i współczynnik przy x2 jest równy 1.
Wystarczy oznaczyć Q(x) = x2+cx+d, podstawić do (1), wymnożyć i przyrównać wspólczynniki −
dowiemy się jakie są c i d, zbadać funkcję kwadratową Q.
27 paź 21:28
kasia: nie rozumiem, mozesz jasniej ?
27 paź 21:31
PW: Nie, jaśniej już się nie da.
x3+3x2+2x+6 = (x+3)(x2+cx+d)
27 paź 21:34