Równanie z pierwiastkiem pod pierwiastkiem :)
TrudnoMyślący: Hej, zastanawiam się jak się za to zabrać. Jak wyznaczyć dziedzinę

?
√x+2√x−1 +
√x−2√x−1 = x−1
27 paź 20:06
Piotr 10: t=√x−1 ⋀ t≥0
x−1 ≥ 0 jakoś tak
27 paź 20:08
Garth:
Wartosc pod pierwiastkiem stopnia parzystego musi byc niemniejsza niz 0.
27 paź 20:09
Aga1.: Było rozwiązywane na forum parę dni temu.
27 paź 20:10
TrudnoMyślący: Kurde mam już dziedzinę i od tych 30min nie mogę dojść do rozwiązania

Da się jakoś zamienić
te x−1 po prawej stronie

?
27 paź 20:41
Garth:
x − 1 = −1 + x
Probuj teraz
27 paź 20:42
TrudnoMyślący: Nic mi po tym

Jakimś cudem udało mi się dojść do delty to wyszło, że jest ujemna. Będzie
ktoś tak miły i pokaże od czego zacząć

?
27 paź 20:52
TrudnoMyślący: √x+2t + √x−2t = t2
(x+2t+x−2t)2 = t4
4x2=t4
4x2=(√x−1)4
4x=(√x−1)2
4x=x−1
3x=−1
x=−1/3
Problem w tym, że ma mi wyjść x=5 −−
Pomoże ktoś?
27 paź 21:16
TrudnoMyślący: Odświeżam, widzę już błąd w powyższym rozwiązaniu mimo to jednak dostaję równanie które jest
kosmiczne

pomóżcie proszę, jeszcze tylko ten przykład i na dzisiaj wszystko.
27 paź 21:40
Basia:
dziedzina:
1.
x−1≥0 ⇔ x≥1
2.
x+2
√x−1≥0
2
√x−1 ≥ −x
spełnione dla każdego x≥1
a x<1 może nas nie obchodzić bo wtedy
√x−1 nie istnieje
3.
x−2
√x−1≥0
x ≥ 2
√x−1
x≥0
ostatecznie:
x≥1
w takim razie podnosimy obustronnie do kwadratu
x+2
√x−1 + 2
√(x+2√x−1)(x−2√x−1) + x−2
√x−1 = (x−1)
2
2x + 2
√x2−4(x−1) = (x−1)
2
2x + 2
√x2 − 4x + 4 = (x−1)
2
2x + 2
√(x−2)2 = (x−1)
2
2
√(x−2)2 = x
2 − 2x + 1 − 2x
2|x−2| = x
2−4x+1
dla x∊<1;2) |x−2| = −(x−2) = −x+2 i mamy
2(−x+2) = x
2−4x+1
−2x + 4 = x
2−4x+1
x
2 −2x −3 = 0
Δ = 4+12 = 16
| | 2−4 | |
x1 = |
| = −1∉<1;2) czyli odpada |
| | 2 | |
| | 2+4 | |
x2 = |
| = 3∉<1;2) czyli odpada |
| | 2 | |
w przedziale <1;2) nie ma rozwiązania
dla x∊<2;+
∞) |x−2| = x−2 i mamy
2(x−2) = x
2−4x+1
2x − 4 = x
2−4x+1
x
2 − 6x + 5 = 0
Δ = 36 − 20 = 16
| | 6−4 | |
x1 = |
| = 1 ∉<2;+∞) czyli odpada |
| | 2 | |
odp:
x=5
proste jak budowa cepa tylko mozolne
27 paź 21:57
TrudnoMyślący: Wielkie wielkie dzięki

Wreszcie widzę swoje błędy, a byłem naprawdę blisko tego.
Rzeczywiście teraz wydaje się proste.
27 paź 22:12
Eta:
Budowa "cepa" jest podobno nie taka prosta, jakby się wydawało ?
27 paź 22:14