Przesunięcie funkcji kwadratowej o wektor.
janx1:

Przesunięcie funkcji kwadratowej o wektor.
f(x)= −3x
2 v=[2,−5]
czyli −3(x−2)
2−5=−3(x
2−4x+4)−5=−3x
2+12x−17
robimy teraz tabelke i wykres i teraz wszystkie punkty o 2 w prawo i 5 w dół, i teraz mu
powiedzcie czy to jest dobrze, czy jest jakiś błąd
27 paź 19:53
Lorak: Jest ok
27 paź 19:59
janx1: ok, a powiedz mi czy potrzebne sa te obliczenia? bo i bez tego wyjdzie, pytam bo w zeszycie mam
ta zadanie i nie pamietam chyba nauczyciel je robil i parabola była w góre a nie dół
27 paź 21:14
janx1: ?
27 paź 21:52