rozwiąż równanie
Wiesiu: |3x2+2x|=x|3x+2| − jak wyznaczyć przedziały?
6 paź 19:05
M:
5 maj 17:51
Podstawy Geometrii:
3x+2=0
3x=−2
| | 2 | |
Dla x∊(−∞,− |
| |3x+2|= −(3x+2)=−3x−2 |
| | 3 | |
Dla x∊[−U{2}[3},
∞) |3x+2|=3x+2
3x
2+2x=0
x(3x+2)=0
| | 2 | |
Dla x∊(− |
| ,0) |3x2+2x|=−(3x2+2x)= −3x2−2x |
| | 3 | |
| | 2 | |
Dla x∊(−∞,− |
| ]U[0,∞) |3x2+2x|=3x2+2x |
| | 3 | |
1 przedział
3x
2+2x=x(−3x−2)
2 przedzial
−3x
2−2x=x(3x+2)
3 przedzial
x∊[0,
∞)
3x
2+2x=x(3x+2)
5 maj 18:31
Staś:
|x|*|3x+2|−x|3x+2|=0
|3x+2|*(|x|−x)=0
x∊[0,
∞)U{−
23}
5 maj 20:21