matematykaszkolna.pl
rachunkowosc - obliczenia Magda: Witam emotka Wiem, że jest to forum matematyczne, jednak z racji iż zadania moje wiążą się również z matematyką i liczeniem, postanowiłam szukać tutaj pomocy. Czy jest ktoś tutaj, kto ma podstawy rachunkowości za sobą i pomógłby mi z dwoma zadankami związane z bilansem? Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc emotka
27 paź 19:47
Garth: Mysle, ze lepszym pomyslem bylo by po prostu wrzucenie tu tych zadan. Jezeli ktos taki sie znajdzie, to rozwiaze, inaczej moze juz go po prostu nie byc, kiedy zadanie "w koncu" pojawi sie na forum.
27 paź 19:49
Magda: Oki. Wrzucam zatem pierwsze zadanko emotka Marek ma 1.200zł. Postanowił w czasie wakacji pomnożyć swój kapitał, aby zdobyć fundusze na wymarzoną wyprawę do Grecji. Zdecydował się na działalność handlową polegającą na sprzedaży jabłek. Na osiedlowym parkingu otworzył stoisko. Jabłka dowoził każdego dnia rano właściciel sadu. Marek kupuje od niego jabłka za gotówkę w skrzynkach po 20kg., następnie rozważa je w 2 kg torby. Za duże opakowanie toreb (5.000szt.) zapłacił 100zł. Za miejsce na parkingu 80zł. Za rejestrację jednoosobowej działalności gospodarczej 60zł. W miesiącu lipcu miały miejsce następujące operacje gospodarcze: Zakupy: Tydzień 1 80 skrzynek 20kg po 12zł za skrzynkę Tydzień 2 100 skrzynek 20kg po 12zł za skrzynkę Tydzień 3 90 skrzynek 20kg po 12zł za skrzynkę Tydzień 4 110 skrzynek 20kg po 12zł za skrzynkę Sprzedaż: Tydzień 1 750 toreb 2kg po 2zł za torbę Tydzień 2 1050 toreb 2kg po 1,8zł za torbę Tydzień 3 860 toreb 2kg po 2zł za torbę Tydzień 4 1100 toreb 2kg po 2,4zł za torbę Wszystkie transakcje były realizowane przy użyciu gotówki Marek postanowił po miesiącu obliczyć osiągnięty wynik finansowy oraz sporządzić bilans i zwrócił się do Ciebie z prośbą o pomoc.
27 paź 19:55
Magda: ponawiam
27 paź 20:24