wielomian
misia: Wyznacz dziedzinę funkcji i naszkicuj wykres funkcji f(m) = x12 +x22, gdzie x1 i x2 są
różnymi pierwiastkami równania x2 − mx = −m2 + 2m − 1
To zadanie już się gdzieś pojawiło i widziałam tam podpowiedź, której nie zrozumiałam. Czy
mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie?
27 paź 19:39
irena_1:
x
2−mx+(m−1)
2=0
Δ=m
2−4(m−1)
2=(m−2(m−1))(m+2(m−1))=(−m+2)(3m−2)>0
f(m)=x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=(−m)
2−2(m−1)
2=m
2−2m
2+4m−2=−m
2+4m−2
27 paź 20:00
Basia:

x
2 − mx + (m
2−2m+1) = 0
Δ>0 (bo masz mieć dwa różne pierwiastki)
Δ = m
2 − 4*1(m
2−2m+1) = m
2 − 4m
3 + 8m − 4 = −3m
2 + 8m − 4
−3m
2 + 8m − 4 > 0 /*(−1)
3m
2 − 8m + 4 < 0
Δ
m = 64 − 4*3*4 = 64−48 = 16
m∊(23; 2) i to jest dziedzina funkcji f(m)
f(m) = x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2
z wzorów Viete'a
| | −(−m) | | m2−2m+1 | |
f(m) = ( |
| )2 − 2* |
| |
| | 1 | | 1 | |
f(m) = m
2 − 2m
2 + 4m − 2
f(m) = −m
2 + 4m − 2 = −(m
2−4m) − 2 = −[ (m−2)
2 − 4 ] − 2 = −(m−2)
2 + 2
parabola ramiona w dół; wierzchołek W(2;2)
i szkicujesz fragment paraboli w dziedzinie podanej wyżej
| | 4 | | 8 | | −4+24−18 | | 2 | |
f(2/3) = − |
| + |
| − 2 = |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | |
więc to jest mniej więcej ten czerwony kawałek
27 paź 20:16