Wyznacz zbiór A^2 i A^3 dla A={1,2,4}.
Marzena: Wyznacz zbiór A2 i A3 dla A={1,2,4}.
27 paź 19:36
Marzena: Proszę o wskazówki.
27 paź 19:42
asdf: Jak jest to powiązane z rodziną zbiorów to popraw zapis
27 paź 19:47
Basia: zapis asdf jest w porządku; tu chodzi o iloczyn kartezjański
A2 to inny zapis AxA
A3 to inny zapis AxAxA
27 paź 19:49
Marzena: Zapis jest poprawny, taki sam jak na karcie zadań.
27 paź 19:50
Basia:
A2 = {(1,1) (1,2) (1,4) (2,1) (2,2) (2,4) (4,1) (4,2) (4,4)}
A3 = {(1,1,1) (1,1,2) (1,1,4) (1,2,1) (1,4,1) (2,1,1) (4,1,1) ....................
i tak dalej trzeba wypisać wszystkie takie trójki; jest ich 3*3*3 = 27
inaczej:
A3 = {(x,y,z): x,y,z = 1∨2∨4}
27 paź 19:58
Marzena: Czyli:
AxA={(1,1),(1,2),(1,4),(2,1),(2,2),(2,4),(4,1),(4,2),(4,4)}
AxAxA=((1,1,1),(1,1,2...itd.


27 paź 20:00
Marzena: Dziękuję.
27 paź 20:01
Marzena: Mam jeszcze problem z tym:
Sprawdź, czy prawdziwe są następujące równości:
A x A (B u C) = (A x A) u (A x C)
27 paź 20:03
asdf: @Basia
nie powiedziałem, że nie, ale mógłby autor napisać w opisie "iloczyn kartezjanski", dlatego nie
pomoglem, bo nie wiedzialem do konca o co chodzi (tak, jestem głupi

)
27 paź 21:28