p trójkąta
jaN: Pole trójkąta ABC wynosi 54, bok AB = 16.
Oblicz dł AC jeśli kąt BCA = 5CAB, a kąt ABC=3CAB
27 paź 19:03
irena_1:

γ=5α
β=3α
α+3α+5α=180
0
9α=180
0
α=20
0
β=60
0
γ=100
0
a=16
| | √3 | | 16 | | 8√3 | |
x= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | sin800 | | sin800 | |
27 paź 19:11
irena_1:
przepraszam, nie zauważyłam, że dane jest pole trójkąta...
| | 27 | | 27 | | 27 | |
x= |
| ≈ |
| = |
| ≈9,87 |
| | 8sin200 | | 8*0,3420 | | 2,736 | |
27 paź 19:16
Eta:
27 paź 19:17
irena_1:
27 paź 19:19
Eta:
27 paź 19:23