POMOCY PROSZEEE !
PROSZE O POMOC ! PILNE !:
1) Ile energi odda 10 litrów wody stygnąc od temperatury 323 K do temepratury 303 K
2) Z benzynowej zapalniczki można uzyskać 84000 J energii . Ile Wody można ogrzać od
temperatury 10 stopni celsjusza do 50 stopni celsjusza benzyną z tej zapalniczki
3) 250 ml wody o temp 15 stopni celsjusza zmieszano z 250 ml wody o teperaturze 19 stopni
celsjusza.Jak zmieniała sie energia wewnętrzna wody o wyższej temperaturze ?
4) Jaka jest róznica energi wewnętrznej 5 kg lodu i 5 kg wody o temperaturze 0 stopni
celsjusza,jeżeli ciepło topnienia lodu wynosi 340 kJ/kg ?
6 paź 18:54
mICHAŁ KAS: 1)
Dane Sz:
m=10 kg Q=
ΔT= (323K−303K)
Q=c*m*Δ T
q=840000 J = 840kJ
2)
Dane: Sz:
Q=84000 J m =
Δt=50℃−10℃
Q= c*m*Δt/cΔt
m= 0,5 kg
6 paź 19:15
PROSZE O POMOC ! PILNE !: DZIĘKI WIELKIE MICHAŁ URATOWAŁEŚ MI DUPSKO
6 paź 20:28
PROSZE O POMOC ! PILNE !: Jeszcze jakby ktoś podpowiedział jak zrobić 4 to by było super
6 paź 20:30