wyrażenia wymierne
gosiata: | | 1 | | 1 | |
Wiadomo że x + |
| =3 Oblicz x3 + |
| |
| | x | | x3 | |
27 paź 18:19
Hajtowy: A jakbyś to dał(a) do 3 potęgi to co by wyszło?
| | 1 | |
x+ |
| =3 || potęgujemy do potęgi 3 |
| | x | |
3
3=27
Tak ma wyjść?
27 paź 18:20
gosiata: ma wyjść 18 :<
27 paź 18:24
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3 = x3+ |
| +3*x* |
| (x+ |
| )= 27 |
| | x | | x3 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x3+ |
| +3*3=27 ⇒ x3+ |
| = 18 |
| | x3 | | x3 | |
27 paź 18:28
Piotr 10: Hajtowy (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
27 paź 18:29
gosiata: dziękuje bardzo !
27 paź 18:32