matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
macierze
Qbis:
Dana jest macierz A stopnia piątego, której det A = a. Obliczyć det3AT oraz det1/2AT.
27 paź 18:18
Basia:
detA
T
= detA det(α*A
n,n
) = α
n
*detA stąd det(3A
T
) = 3
5
*a
1
det(
1
2
A
T
) =
*a
2
5
27 paź 18:27