Funkcja liniowa
Fąfel: 1.Dla jakiego m proste o równaniach y=(m−3)−(m+3)x oraz y=5x+4m są prostopadłe.
2. Funkcja liniowa jest opisana wzorem y=(m+3)x+4(m−2) i do jej wykresu należy punkt (−4,2).
Wyznacz m i podaj wzór funkcji.
Wzór funkcji : y=3x−5
Podaj argumenty dla których fukncja przyjmuje wartości dodatnie
−''− ujemne
Podaj kąt nachylenia prostej
Wyznacz prostą przechodzącą przez punkty (−2,−5) i równoległą do danej
−''− (−6,2) i prostopadłą do danej
Dzięki wielkie z góry.
27 paź 18:11
wat:

| | 1 | |
1)y=a + b i prostopadła − |
| + c |
| | a | |
2) Postaw pky −4 za x i 2 za y
argumenty dodatnie x>0
nachylenie tg a
27 paź 18:45
Fąfel: Wszystko wyszło, ale w "2) Postaw pky −4 za x i 2 za y" wychodzi mi 0m
27 paź 19:27