Proszę o pomoc !
Mi: Która z poniższych liczb leży najbliżej liczby 1 na osi liczbowej ?
A. (
25)
−3 B. 1,4
−1 C. 11
−2 D. (1
12)
−3
Proszę o pomoc
6 paź 18:47
kameleon:
(25)−3= 1258
1,4−1= (75)−1= 57
11−1= 1121
(32)−3= (23)3= 827
czy to już pomogło?
6 paź 18:53
Mi: Hm.. właśnie na tym stoję

nie wiem jaki jest wspólny mianownik....
6 paź 19:01
RunMan: Liczysz NWW z 8, 7, 121, 27. Dla podpowiedzi dodam, że będzie to 182 952 ; )
6 paź 19:22
kameleon:

najmniejszą liczbą jest
1121
odp: C
6 paź 19:27
kameleon:
o,o przepraszam niedoczytałem

poprawiam:
najbliższa 1 ....... to liczba :
odp: B
6 paź 19:32
RunMan: Eh, a już miałem nadzieję, że będzie żmudne liczenia na kalkulatorze

125 / 8 −> prawie 16
5 / 7 −> coś koło 0,7
1 / 121 −> oj, mało. Mniej niż 0,01
8 / 27 −> trochę mniej niż 1/3.
Stąd wniosek, że najbliżej leży liczba 5/7
6 paź 19:36
Mi: A ja zrobiłam troszkę inaczej bo sprowadziłam do wspólnego licznika którym jest 40, może tak
być ? Też mi wyszła odp. B
6 paź 20:26
doda:
1 paź 15:40