Dane są wielomiany P i Q, wyznacz a
Ewa: Wielomiany P i Q dane są wzorami: P(x) = x
2 − 6x −3, Q(x) = x
2 − 2x +4. Wiedząc, że P + a*Q
jest kwadratem wielomianu stopnia pierwszego, wyznacz wartość a.
Doszłam do dwóch odpowiedzi a
1= 3 i a
2 = −1
13, ale tylko ta pierwsza jest poprawna
(sprawdzałam podstawiając do wzorów i rzeczywiście), ale nie mam pojęcia jak wykluczyć tę
drugą w trakcie liczenie zadania ...
27 paź 18:01
Ewa: Może napisze jak do tego doszłam: jeżeli P + a*Q = R2 ( R − jakiś wielomian stopnia
pierwszego) , tzn, Δ dla P + a*Q ma wartość 0 ( postać iloczynowa funkcji kwadratowej dla Δ=0,
to postać "czegoś" do kwadratu ). Wykonałam działania w sumie wielomianów razem z niewiadomą i
wyszło mi:
x2(1+a) + x (−6−2a) + 4a − 3. Wyznaczyłam A, B i C do delty, podstawiłam i wyszły mi te dwa
wyniki.
27 paź 18:16
Basia:
x2 − 6x − 3 + ax2 − 2ax + 4a = (bx+c)2
(1+a)x2 + (−6−2a)x + (4a−3) = b2x2 + 2bcx + c2
więc 1+a = b2 i 4a−3=c2
stąd
1+a≥0 i 4a−3≥0 co eliminuje a2
27 paź 18:18
Ewa: Mam zaćmienie: dlaczego 1+a musi być większe ≥0 ?
27 paź 18:23
Basia: bo 1+a = b2
a b2 jak każdy kwadrat jest ≥0
27 paź 18:28
Ewa: No tak... Wielkie dzięki Basiu !
27 paź 18:32