Wielomiany
EtnaR: Rozloz wielomian w na czynniki:
a) w(x) = x
3 + x − 2
b) w(x) = 2x
3 − x
2 − 1
Jak to rozkladac
27 paź 17:57
Hajtowy: a) W(1)=0
1 0 1 −2
1 1 1 2
1 1 2 0
(x
2+x+2)(x−1) = 0
Δ < 0
Odp. x=1
b) spróbuj zrobić
27 paź 18:00
irena_1:
a)
x3+x−2=x3−x2+x2−x+2x−2=(x−1)(x2+x+2)
trójmian się już nie rozkłada
b)
2x3−x2−1=2x3−2x2+x2−x+x−1=(x−1)(2x2+x+1)
trójmian się nie rozkłada
27 paź 18:01
Hajtowy: b) W(1)=0
2 −1 0 −1
1 2 1 1
2 1 1 0
(2x2+x+1)(x−1) = 0
Δ < 0
Odp. x=1
27 paź 18:02
PW: Skojarzenie:
x3−2 rozkłada się ciężko, ale łatwo byłoby
x3−1 = (x−1)(x2+x+1)
No to bierzemy
x3+x−2 = x3−1 + x−1 = (x−1)(x2+x+1) +(x−1) =...(x−1) wyłączy
się, a z funkcją kwadratową sobie poradzimy.
27 paź 18:06
pigor: ..., no to przez grupowanie masz np. tak :
a)
x3+x−2=0 i w(1)=0 ⇒ x
3−x
2+x
2−x+2x−2=0 ⇔ x
2(x−1)+x(x−1)+2(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x+2)= 0 ⇔ x−1= 0 ⇔
x= 1 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie
b)
2x3−x2−1= 0 i w(1)=0 ⇒ 2x
3−2x
2+x
2−1= 0 ⇔ 2x
2(x−1)+(x−1)(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(2x
2+x+1)= 0 =0 ⇔ x−1=0 ⇔
x=1 . ...
27 paź 18:15
Hajtowy: Do wyboru, do koloru
27 paź 18:15
EtnaR: dobrze w koncu rozumiem

dziekuje za pomoc
27 paź 18:37