Ciąg i jego podciągi
xyzb: Dany jest ciąg an. Jego podciąg a2n ma granicę a, podciąg a2n+1 ma granicę b, podciąg
a3n ma granicę c. Udowodnij, że a=b=c i że ciąg an jest zbieżny
27 paź 17:48
Basia:
wśród liczb postaci 2n są również liczby postaci 3n i odwrotnie
są to liczby podzielne przez 6
stąd a6n jest podciągiem a2n i podciągiem a3n czyli
a6n → a i a6n → c czyli a=c
analogicznie a3(2n+1) jest podciągiem a2n+1 i podciągiem a3n
czyli
a3(2n+1)→b i a3(2n+1)→c czyli b=c
podział liczb naturalnych na parzyste i nieparzyste wyczerpuje zbiór N
czyli każdy wyraz ciągu an należy albo do podciągu a2n, albo do a2n+1
więc skoro te dwa są zbieżne do tej samej liczby g=a=b=c
to granica an istnieje i = g
27 paź 18:02