DZIĘKUJĘ
abc: Niech A1 , A2 , A3 BĘDĄ ŁĄCZNIE NIEZALEŻNYMI ZDARZENIAMI TAKIMI, ŻE
P(Aj) = (0,5)j dla j=1,2,3.
Obliczyć P((A1 ∪ A2) − A3)
27 paź 17:29
irena_1:
P((A
1∪A
2)\A
3)=P(A
1∪A
2)−P((A
1∪A
2)∩A
3)=
=P(A
1∪A
2)−[P(A
1∩A
3)+P(A
2∩A
3)−P(A
1∩A
2∩A
3)]=
=P(A
1)+P(A
2)−P(A
1∩A
2)−P(A
1∩A
3)−P(A
2∩A
3)+P(A
1∩A
2∩A
3)=
=0,5+0,5
2−0,5
3−0,5
4−0,5
5+0,5
6=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 32+16−8−4−2+1 | | 35 | |
= |
| + |
| − |
| − |
| − |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | | 64 | | 64 | | 64 | |
27 paź 17:39
abc: dziekuje
27 paź 17:46