trygonometria
Ratarcia: Proszę pomóżcie : Rozwiąż równanie : 2tgx + cosx = 2cosx
27 paź 17:22
Ratarcia: czy rozwiązaniem tego równania jest x= π2 + 2kπ ?
Bo nie wiem czy mi dobrze wyszło
27 paź 17:28
PW: Mianownik oraz funkcja tangens nie dopuszczają takich x, dla których
cosx=0
Podane przez Ciebie x nie należą do dziedziny, a więc rozwiązaniami być nie mogą.
27 paź 18:18
Ratarcia: to w takim razie brak rozwiązań bo rzeczywiście zapomniałam o skonfrontowaniu tego z dziedziną.
Mam rację ?
27 paź 18:34
Basia: masz rację

z rozwiązania wyszło sinx=1 a to odpada bo wtedy cosx=0
27 paź 18:42
Ratarcia: dzięki Basia
27 paź 18:49