macierze
olaa: jak wyznaczyć x z czegoś takiego:
(a+3x)T = BT+x, gdzie T−transponowanie
27 paź 17:21
olaa: spróbuje ktoś?
próbuję tak:
x= (A+3x)T − BT i tu chyba wzór skróc. mnożenia, tylko jak ?
27 paź 20:58
Basia:
(A+3X)
T = B
T + (X
T)
T
(A+3X)
T = (B+X
T)
T
A + 3X = B + X
T
3X − X
T = B−A
i tu się zaczyna problem, nie pamiętam żadnego sposobu pozwalającego policzyć X−X
T
(co nie znaczy, że go nie ma)
nie miało to być
(A+3X)
T = B
T + X
T 
27 paź 21:16
olaa: raczej nie, x małe..
27 paź 22:02
olaa: możesz wytłumaczyć to przejście z BT + x do BT + (xT)T ?
27 paź 22:03
Basia:
dla każdej macierzy zachodzi równość (AT)T = A
27 paź 22:06
olaa: dziękuję, a co jeśli jednak X byłoby macierzą?
27 paź 22:09
Basia:
ale skoro x jest, jak piszesz małe, to może to jest zwykła niewiadoma, a nie macierz
tylko, że nic mi nie wiadomo o tym żeby można było do macierzy dodać liczbę
chyba, że chodzi nie o macierze, ale o ich wyznaczniki
27 paź 22:10
Basia: nie..................
też bez sensu
skoro A+3x transponujemy to musi to być macierz
a do macierzy A mogę dodać tylko macierz
27 paź 22:11