Rozważ.
jasiek: Rozważ rozwiązalność równania w zależności od parametru k:
|x2+2x−3|=k|x+3|
27 paź 17:06
Hajtowy: |(x−1)(x−3)|=k|x+3|
k=0 ⋀ x=−3 lub k=0 ⋀ x=1 lub k=4 ⋀ x=−3 lub k=4 ⋀ x=5
Chyba tak to będzie.
27 paź 17:13
irena_1:
|x+3|*|x−1|=k|x+3|
|x+3|*(|x−1|−k)=0
Jeśli k<0, to jest jedno rozwiązanie x=−3
Jeśli k=0, to są 2 rozwiązania x=−3 oraz x=1
Jeśli k>0, to są 3 rozwiązania x=−3 x=1+k x=1−k
27 paź 17:16
papus:
Czy (x − 1)(x − 3) = x2 + 2x − 3?
27 paź 17:17
irena_1:
Hajtowy! Źle rozłożyłeś na iloczyn ten trójmian. Sprawdź
27 paź 17:17
gier8: x2 + 2x − 3 = (x+1)2 − 22 = (x−1)(x+3)
Przypadek 1
Dla x=−3 mamy 0 = k*0, tożsamość dla k∊R
Przypadek 2
Dla x≠−3 mamy k=|x−1|, Dla k<0 brak rozwiązań; Dla k=0 jedno rozwiązanie x=1; dla k>0 dwa
rozwiązania −k=x−1 oraz x−1=k, czyli x=1−k lub x = 1+k
Suma rozwiązań dwóch przypadków to główne rozwiązanie
27 paź 17:18
Hajtowy: irenka, masz rację, ale się już nie będę tu wcinał bo już pomagają
27 paź 17:21