Dzielenie wielomianow
EtnaR: Niby latwe a cos robie zle, bo wynik wychodzi mi inny niz w ksiazce. Prosze o dokladne
rozwiazanie przykladow.
Wyznacz iloraz i reszte z dzielenia wielomianu w przez dwumian p:
a) w(x) = x3 + x +1 , p(x) = x − 3
b) w(x) = x4 + x2 + 1 , p(x) = x + 12
c) w(x) = 2x4 − x3 − x2 − x + 6 , p(x) = x − 1
27 paź 17:04
PW: a) Reszta z dzielenia W(x) przez (x−a) jest równa W(a).
W(3) = 33+3+1 = 31.
W(x) dzieli się przez (x−3) z resztą 31, a to oznacza, że
(1) W(x) = (x−3)Q(x) + 31.
Q(x) to szukany iloraz. Wiemy, że jest stopnia drugiego i współczynnik przy x2 jest równy 1:
(2) Q(x) = x2 +bx +c.
Wymnożyć po prawej stronie (1) z podstawionym Q(x), po czym przyrównać współczynniki.
27 paź 17:28
EtnaR: dziekuje
27 paź 17:35