Funkcja wykładnicza ułóż od najmniejszej do największej
KUN: Zadanie : ułożyć je od najmniejszej do największej i napisać z jakiej zależności korzystałeś.
0,61/2 0,62/3 0,63/4 0,64/5
27 paź 17:01
Hajtowy: a
mn=
n√am
Kiepsko widać ale lepiej się napisać nie da...
Twoim "a" jest wszędzie 0,6
| | m | |
Potęgi ( |
| ) masz różne, skorzystaj z tego co Ci napisałem  |
| | n | |
27 paź 17:05
Hajtowy: 0,61/2 = 2√0,61
0,62/3 = 3√0,62
0,63/4 = 4√0,63
0,64/5 = 5√0,64
Teraz uporządkuj.
27 paź 17:07
KUN: 5√0,64
4√0,63
3√0,62
2√0,61
to rozumiem D:
27 paź 17:11
KUN: Może mi ktoś jeszcze napisać z jakiej zależności to wynika ?
28 paź 17:58
Mila:
| | 6 | |
f(x)=( |
| )x to funkcja malejąca⇔dla x1<x2 mamy f(x1)>f(x2) |
| | 10 | |
Porządkuję wykładniki:
Wspólny mianownik:
| 30 | | 40 | | 45 | | 48 | |
| , |
| , |
| , |
| |
| 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
| 30 | | 40 | | 45 | | 48 | |
| < |
| < |
| < |
| ⇔ |
| 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
(0,6)
12>(0,6){
23>(0,6)
34>(0,6)
45
28 paź 18:09