liczby
zadanie: ktora z liczb jest wieksza?
2221001 liczba 1001 jest jeszcze do potegi czy 1000221000 liczba 1000 jest
jeszcze do potegi
podpowiedzi?
27 paź 16:45
irena_1:
2221001=2221000*222=16*2221000
1000221000=500221000*2221000
Większa jest 1000221000
27 paź 16:51
zadanie: dziekuje
27 paź 20:37
zadanie: √7+√10
moglbym prosic o podpowiedz bo probuje robic ze wzorow skroconego mnozenia ale brakuje mi 2
√(√2)2+√2*√5+(√5)2
27 paź 20:41
zadanie: uproscic wyrazenie:
√(1−√2)6=I1−√2I3=I1−√2I2*I1−√2I=(1−√2)2*(√2−1)=(3−2√2)(√2−1)=5√2−7
dobrze?
27 paź 21:14
Mila:
Co chcesz zrobić z tym pierwiastkiem?
27 paź 21:20
Mila:
|1−√2|=√2−1
(√2−1)3= 2√2−3*2+3√2−1=5√2−7
27 paź 21:23
zadanie: ale wyszlo na to samo
a zadanie wyzej jak to zwinac do wzoru skroconego mnozenia?
27 paź 21:42
Mila:
Nie widzę sposobu, a po co to Ci potrzebne?, Może coś innego trzeba zastosować.
27 paź 21:46
zadanie: zaraz napisze
27 paź 21:47
zadanie: Uporządkować podane liczby w kolejności rosnącej. Nie używać kalkulatora! ! !
a = 3
b=√7+√10
c=√5+2√6
d=√10
e=√2+√3
f=√5+3√2
27 paź 21:49
Mila:
Dobrze,teraz pomyśle, jak wyślę koleżance zadanie.
27 paź 22:06
Mila:
Liczby są dodatnie, porównujesz kwadraty liczb.
a2=32=9
b2=7+√10>10
c2=5+2√6
d2=10
e2=5+2√6>9
f2=5+3√2
teraz już chyba proste?
27 paź 22:16
zadanie: do tej pory jest tak:
a<c=e<d<b
a jak oszacowac 5+3√2 ?
1<√2<2 /*3
3<3√2<6 /+5
8<5+3√2<11 ale to troche za duze rozbieznosci
albo c albo f bedzie pierwsze
28 paź 16:44
Mila: a) a=3 i a2=9
b) b=√7+√10 i b2=7+√10>10
c) 2,4<√6<2,5 /*2
4,8<2√6<5/+5
c2: 9,8<5+2√6<10
d=√10
f) 1,4<√2<1,5 /*3
4,2<3√2<4,5 /+5
9,2<5+3√2<9,5
28 paź 17:48
Mila:
a,f,c,e,d,b
3<√5+3√2<√5+2√6=√2+√3<√10<√7+√10
28 paź 17:52
zadanie: dziekuje
28 paź 18:02
Mila:
Pomogła wskazówka, czy gotowe rozwiązanie?
28 paź 18:11
zadanie: jeszcze wroce do zadania z 27.10. z godz. 16:45
na zajeciach wyszlo, ze ta pierwsza liczba jest wieksza
to co bylo zle?
29 paź 15:02
Mila:
Pierwsza jest większa:
pierwsza liczba:
10012221001
druga liczba :
10002221000
W potędze liczby 1000 ile dwójek? (dwie czy trzy?)
Takie liczby?
29 paź 15:58
zadanie: troche nie rozumiem bo skad to 1001 w pierwszej liczbie na dole?
nie umiem juz napisac aby to 1001 bylo wziete do potegi w tej liczbie
wiec napisze slownie:
pierwsza liczba to: dwa do potegi dwa do potegi 2 do potegi 1001
druga liczba: 1000 do potegi 2 do potegi 2 do potegi 1000
(potegowanie wykonujemy od gory tak nas uczono)
29 paź 16:11
Mila:
Już rozumiem, źle zinterpretowałam treść.
pierwsza liczba :
2221001
druga liczba:
1000221000
Teraz dobrze napisałam liczby?
29 paź 16:20
zadanie: tak o takie liczby chodzilo
29 paź 17:09
Mila:
Dobrze, będę mysleć.
29 paź 17:13
zadanie: dziekuje
29 paź 17:15
zadanie: rozwiazujac to na zajeciach 1001 zostalo rozpisane 1000+1 ale to wszystko piszac zgodnie z tymi
potegami u gory
ta dwojka na samym dole zostawala bez zmian obliczenia byly na tych gornych potegach
29 paź 18:32
zadanie: ?
29 paź 21:17
Mila:
Liczba
2221001
Przyklad :
mamy 526=564
Rozpisujemy:
525+1=(525*2}=(532)2=564
Teraz zobacz czy tak rozpisywano.
Napisz czego tam nie rozumiesz.
29 paź 21:37
zadanie: tak wlasnie tak
dziekuje
myslalem, ze te potegowania inaczej sie robi
29 paź 21:55