Błagam niech ktoś pomoże
Just: Elektron poruszający się poziomo z prędkością o wartości 109 cm/s, wchodzi w obszar między
dwiema poziomymi, naładowanymi elektrycznie płytami metalowymi. Ich obecność powoduje, że
elektron doznaje stałego przyspieszenia, skierowanego w dół, o wartości 1017 cm/s2.
Wyznacz:
a) czas, potrzebny elektronowi na przebycie w tym obszarze 2 cm w poziomie,
b) odległość przebytą przez niego w tym czasie w pionie.
Oblicz ponadto wartości składowych prędkości elektronu: c) poziomej, d) pionowej, po przebyciu
tej drogi.
27 paź 16:39
Piotr 10: | | s | | s | |
a) Ruch jednostajny prostoliniowy Vx= |
| ⇔ t= |
| . |
| | t | | Vx | |
| | a*t2 | |
b) Ruch jednostajny przyspieszony H= |
| |
| | 2 | |
c) prędkość pozioma jest stała
prędkość pionowa to V
y=a*t , gdzie t wyliczysz z wcześniejszym podpunktów
27 paź 17:03