Wielomiany
Maszyn: Oblicz wspolczynniki p i q wielomianu w, jesli w(−1) = 4 i w(0) = 3.
a) w(x) = x3 + (p − q)x2 − 4x + q2
Pytanie jak do tego podejsc tak w ogole ? Jak to zrobic?
27 paź 16:13
Kaja: podstawiasz :
| | q | |
4=(−1)3+(p−q)*(−1)2−4*(−1)+ |
| |
| | 2 | |
weź to w układ równań i rozwiąż
27 paź 16:18
Maszyn: a wiec wynik to p = 4 i q = 6 ?
27 paź 16:25
Kaja: tak
27 paź 16:27
Maszyn: a teraz drugie zadanie
dla jakich wartosci parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w?
a) w(x) = x3 + (2m − 1)x2 − 3x + 7, a = 2
27 paź 16:30
Kaja: no skoro 2 ma byc pierwiastkiem to musi zachodzić w(2)=0 i dalej robisz jak we wczesniejszym
zadaniu, czyli podstawiasz
27 paź 16:33
Maszyn: a no tak taka prosizna a ja nie wiedzialem jak zrobic to i tamto wczescniejsze

dziekuje za
pomoc
27 paź 16:38
Kaja:
27 paź 16:38