zad
new: Prosze o jakies wskazowki do tego zadania z gory dziekuje w trojkacie prostokatnym abc
przyprostokatne maja dlugosc IABI=32 IACI=24 symetria boku BC przecina ten bok w punkcje d bok
AB w punkcie E i przedluzenie boku AC w punkcjie F udowodnij ze trojkaty EBD jest podobny do
trojkata EAF i oblicz skale tego podobienstwa
6 paź 18:27
new:
6 paź 18:42
new: odswiezam
6 paź 18:42
new: kurde nikt nei potrafii?
6 paź 18:56
RunMan: Trójkąty EBD i EAF są podobne na zasadzie kąt−kąt−kąt (niebieskie − wierzchołkowe, czarne −
proste)
Z twierdzenia Pitagorasa oblizamy bok AB − 40. Jako, że symetria boku dzieli go na połowy
odcinek DB będzie miał długość 20. Trójkąt BDE będzie podobny do trójkąta ABC (również na
zasadzie kąt−kąt−kąt). Mając dłuższą przeciwprostokątną trójkąta ABC i trójkąta BDE obliczamy
długości pozostałych boków trójkąta BDE. Mając długość BC i BE, otrzymujemy długość CE. Mając
długości CE oraz DE wyznaczamy skalę podobieństwa.
Pozdrawiam
6 paź 19:01
RunMan: potrafi, ale u mnie są jakieś problemy z rysunkiem − toteż nie zamieszczam. W sumie mogłem Ci
zrobić screena, ale nie chciało mi się czekać, aż wczyta mi się imageshack
6 paź 19:02
new: nei wiem dalej jak obliczyc jak AB ma 40 AB ma 32 lub 24
6 paź 19:07
new: dobra i tak ne wiem jak
6 paź 19:08
RunMan: Trójkąty są podobne − tak więc poszczególne ich boki są ze sobą proporcjonalne − mając
wszystkie boki dużego trójkąta i jeden bok trójkąta BDE, możesz obliczyć pozostałe boki tego
trójkąta. Zwykła proporcja, nic trudnego.
6 paź 19:10
new: ale nei mam nic z EFA
6 paź 19:13
RunMan: Masz − jeśli obliczysz BE, będziesz mógł wyznaczyć AE → (AB − BE)
6 paź 19:18
new: orjkaty mylisz
6 paź 19:18
new: no ale jak t oliczyc
6 paź 19:18
new: a zcekaj chyba wiem
6 paź 19:22
new: ED=26.6?
6 paź 19:24
new: nei wychodzi mi wogole
6 paź 19:25
new: mozesz pokazac jak to obliczasz?
6 paź 19:26
RunMan: Dane:
AC = 24
BD = 20
Oznaczam DE jako x
20 / 32 = x / 24
x = 15
Z pitagorasa, lub dalej z proporcji obliczam, że BE równe jest 25, stąd AE = 7 (32 − 25). A
więc skala podobieństwa równa jest 7 / 15
6 paź 19:34
new: dzikei
6 paź 19:37
new: dany jest trojkat rownoboczny ABC Punkty P Q R leza na bokach trojkata ABC (po jednym na kazdym
boku)w taki sposob ze kazdy bok Trojkata PQR jest prostopadly do jego boku a)wykaz ze trojkat
PQR jest rownoboczny b)wyznacz stosunek
IARI
−−−−−−
IPQI
a tu wies zjak?
6 paź 19:37