matematykaszkolna.pl
zad new: Prosze o jakies wskazowki do tego zadania z gory dziekuje w trojkacie prostokatnym abc przyprostokatne maja dlugosc IABI=32 IACI=24 symetria boku BC przecina ten bok w punkcje d bok AB w punkcie E i przedluzenie boku AC w punkcjie F udowodnij ze trojkaty EBD jest podobny do trojkata EAF i oblicz skale tego podobienstwa
6 paź 18:27
new:
6 paź 18:42
new: odswiezam
6 paź 18:42
new: kurde nikt nei potrafii?
6 paź 18:56
RunMan: Trójkąty EBD i EAF są podobne na zasadzie kąt−kąt−kąt (niebieskie − wierzchołkowe, czarne − proste) Z twierdzenia Pitagorasa oblizamy bok AB − 40. Jako, że symetria boku dzieli go na połowy odcinek DB będzie miał długość 20. Trójkąt BDE będzie podobny do trójkąta ABC (również na zasadzie kąt−kąt−kąt). Mając dłuższą przeciwprostokątną trójkąta ABC i trójkąta BDE obliczamy długości pozostałych boków trójkąta BDE. Mając długość BC i BE, otrzymujemy długość CE. Mając długości CE oraz DE wyznaczamy skalę podobieństwa. Pozdrawiam
6 paź 19:01
RunMan: potrafi, ale u mnie są jakieś problemy z rysunkiem − toteż nie zamieszczam. W sumie mogłem Ci zrobić screena, ale nie chciało mi się czekać, aż wczyta mi się imageshack
6 paź 19:02
new: nei wiem dalej jak obliczyc jak AB ma 40 AB ma 32 lub 24
6 paź 19:07
new: dobra i tak ne wiem jak
6 paź 19:08
RunMan: Trójkąty są podobne − tak więc poszczególne ich boki są ze sobą proporcjonalne − mając wszystkie boki dużego trójkąta i jeden bok trójkąta BDE, możesz obliczyć pozostałe boki tego trójkąta. Zwykła proporcja, nic trudnego.
6 paź 19:10
new: ale nei mam nic z EFA
6 paź 19:13
RunMan: Masz − jeśli obliczysz BE, będziesz mógł wyznaczyć AE → (AB − BE)
6 paź 19:18
new: orjkaty mylisz
new: no ale jak t oliczyc
new: a zcekaj chyba wiem
6 paź 19:22
new: ED=26.6?
6 paź 19:24
new: nei wychodzi mi wogole
6 paź 19:25
new: mozesz pokazac jak to obliczasz?
6 paź 19:26
RunMan: Dane: AC = 24 BD = 20 Oznaczam DE jako x 20 / 32 = x / 24 x = 15 Z pitagorasa, lub dalej z proporcji obliczam, że BE równe jest 25, stąd AE = 7 (32 − 25). A więc skala podobieństwa równa jest 7 / 15
6 paź 19:34
new: dzikei
6 paź 19:37
new: dany jest trojkat rownoboczny ABC Punkty P Q R leza na bokach trojkata ABC (po jednym na kazdym boku)w taki sposob ze kazdy bok Trojkata PQR jest prostopadly do jego boku a)wykaz ze trojkat PQR jest rownoboczny b)wyznacz stosunek IARI −−−−−− IPQI a tu wies zjak?
6 paź 19:37