matematykaszkolna.pl
układy równań Bartek: Słuchajcie, co to jest baza przestrzeni rozwiązań układu równań? Wszedłem na wikipedie, ale oni tam tak strasznie motają, że nic nie widzę i nie rozumiem. Czy może ktoś podać jakiś link, pod którym byłoby to jakoś prosto objaśnione? Basiu, może ty?
27 paź 15:48
Bartek: Słuchajcie, muszę przyznać, że mi bardzo wstyd, że takich rzeczy nie wiem. Jednak chciałbym to umieć. Może ktoś zapoda jakiegoś linka (poza wikipedią).
27 paź 22:58
Trivial: Baza przestrzeni to zbiór wektorów, których kombinacje liniowe mogą utworzyć każdy wektor znajdujący się w tej przestrzeni. Zadanko dla Ciebie: Wskaż 3 różne zbiory wektorów będących bazą przestrzeni R2.
27 paź 23:05
Bartek: Jeszcze muszę parę rzeczy doczytać. Ja się niestety uczę powoli. Ale dzięki wielkie. Trivial, zwłaszczadzięki za ten kod, który mi udostępniłeś. Jest na prawdę pomocny.
27 paź 23:09
Trivial: To zadanko ode mnie bada czy rozumiesz "o co chodzi". Ktoś kto rozumie, rozwiąże je w 15 sekund.
27 paź 23:15
Bartek: Czyli to oznacza, że jeszcze nie rozumiem. Ale zrozumiem!
28 paź 17:27
Bartek: Trivial, czy to chodzi o to, że jak mam: R2, to zbiorem wektorów jest np {1,2,3} ? Czyli jeśli mam przedstawić trzy różne zbiory tzn. trzy różne kombinacje, to w przypadku R2 jest np. {1,3,2}, {2,3,1} ? Czy to o to chodzi? Bo szczerze mówiąc nie jestem pewny? Czy chodzi tu o to: jeśli Rn to {n1,n2,...n} ?
28 paź 20:21
Bartek: Sory do tych trzech kombinacji powinienem jeszcze dodać {3,2.1}
28 paź 20:22
Trivial: R2 to wszystkie wektory o dwóch rzeczywistych współrzędnych.
28 paź 20:33
Trivial:

nawias
1
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
−1
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

Czyli np.
,
,
, ...

28 paź 20:34
Bartek: Aha, czyli to oznacza, że jeszcze tego nie kumam. Ale okej, dzisiaj ogarnąłem jeden z wykładów z uczelni dotyczący macierzy. Nie ma co płakać. Dobrze będzie.
28 paź 21:05