przekształcenie wzoru na sinusa
Marta: Cześć

Czy mógłby mi ktoś pomóc i napisać jak mam przekształcić wzór na sinusa, by sinusoida miała
wybrany przeze mnie okres a nie 2pi?
PW:
Wiemy, żesin(3x) jest okresowa. Popatrzmy dlaczego: gdy dla wszystkich x
sin3(x+T) = sin3x ⇔ sin(3x+3T) = sin3x,
to 3T jest całkowitą wielokrotnością liczby 2π, co wynika z faktu, że 2π jest okresem
zasadniczym funkcji sinus. Najmniejszą liczbą dodatnią T spełniającą to równanie dla
wszystkich x jest zatem taka T, dla której
3T = 2π,
| | 2π | |
Okresem podstawowym funkcji f(x) = sin(3 x) jest |
| . mówiąc potocznie sin(3x) |
| | 3 | |
waha się 3 ray częściej niż sinx. Jeżeli to nie przypadek, to jaki jest okres funkcji
g(x) = sin(ax), a>0 ?