Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny
Malwina: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny którego dł.krawedzi podstawy ma 8cm a dl. wysokosci
wynosi 9.6cm oblicz miare kata dwusciennego miedzy scianami bocznymi.
27 paź 15:34
irena_1:

a=8
H=9,6
d=8
√2
H
2+r
2=h
2
h
2=9,6
2+4
2=108,16
h=10,4
b
2=H
2+R
2=9,6
2+(4
√2)
2=92,16+32=124,16
b=U[4
√194}{5}
Z pola ściany bocznej
ah=bk
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABC:
| | 104 | | 104 | |
(8√2)2=2*( |
| )2−2*( |
| )2cosα |
| | √194 | | √194 | |
| | 10816 | | 10816 | |
128=2* |
| −2* |
| cosα |
| | 194 | | 194 | |
| 10816 | | 10816 | | 10816−12416 | | −1600 | |
| cosα= |
| −64= |
| = |
| |
| 194 | | 194 | | 194 | | 194 | |
| | 1600 | | 25 | |
cosα=− |
| =− |
| ≈−0,1479 |
| | 10816 | | 169 | |
cosβ=0,1479
β≈81
030'
α≈180
0+β≈261
030'
27 paź 16:24