wielomian, nierówność
CITIZEN: (−x5−2x4+2x3+7x2+8x+4)(3−x)3(x−1)6 ≤0
27 paź 15:30
CITIZEN: /
27 paź 15:46
CITIZEN: nie mam pojecia nawet jakie nawiasy robić, nic nie wychodzi
27 paź 15:53
pigor: ..., zajmę się wielomianem
Q(x)= −x
5−2x
4+2x
3+7x
2+8x+4, mianowicie Q(−1)= Q(−2)=W(2)=0, więc
wielomian P{x)=(x+1)(x
2−4)= x
3+x
2−4x−4 dzieli Q bez reszty i możesz
szukać dalej pierwiastków całkowitych lub dzielić je znanym ci sposobem,
albo "pobawić się" np. tak
w(x)= −x
5−x
4−x
4−x
3+3x
3+3x
2+4x
2+4x+4x+4=
= −x
4(x+1)−x
3(x+1)+3x
2(x+1)+4x(x+1)+4(x+1)= −(x+1) (x
4+x
3−3x
2−4x−4)=
= −(x+1) (x
4+2x
3−x
3−2x
2−x
2−2x−2x−4)= −(x+1) [x
3(x+2)−x
2(x+2)−x(x+2)−2(x+2)]=
= −(x+1)(x+2) (x
3−x
2−x−2)= −(x+1)(x+2) (x
3−2x
2+x
2−2x+x−2)=
= −(x+1)(x+2) [x
2(x−2)+x(x−2)+1(x−2)]= −(x+1)(x+2)(x−2)(x
2+x+1), gdzie x
2+x+1>0 ∀x∊R,
zatem dana twoja nierówność jest równoważna następującej :
−(x+1)(x+2)(x−2)(3−x)
3(x−1)
6 ≤ 0 ⇔
(x+1)(x+2)(x−2)(x−3)3(x−1)6 ≤ 0 ⇔
⇔ −2 ≤ x ≤ −1 lub 2 ≤ x ≤ 3 ⇔
x∊[−2;−1] U [2;3] . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. ...

dawno, bardzo dawno, nie rozwiązywałem równania lub nierówności, gdzie
szybszy − jak w tym przypadku − jest algorytm dzielenia wielomianów np. schemat Hornera .
27 paź 16:54
PW: Rozwiązanie nierówności z wielomianem jest łatwe, gdy uda się wielomian przedstawić w postaci
iloczynu czynników, których znak potrafimy określić na wybranych przedzialach.
Nie trzeba więc walczyć z (x−1)6 − wiemy, że jest dodatni wszędzie oprócz x=0
(3−x)3 też potrafimy ocenić − jest zerem dla x=3, jest ujemny dla x>3 i dodatni dla x,3.
Staramy się ocenić wielomian w pierwszym nawiasie. Jako wielomian 5 stopnia ma on co najmniej
jeden pierwiastek rzeczywisty, znajdziemy go znaną metodą sprawdzania, czy nie ma pierwiastka
wymiernego.
27 paź 16:56
PW: Chochlik − powinno być (x−1)
6 dodatni wszędzie oprócz x=1. (3−x)
3 dodatni dla x<3. A resztą
"pobawił się"
pigor na swój ulubiony sposób
27 paź 17:02