funkcje
Andzia: hej

Mam zadanko z funkcji
| | 1 | |
Miejscem zerowym funkcji f(x) = ax + 2 jest liczba |
| . |
| | 2 | |
Wyznacz wzór funkcji f i podaj argumenty dla których wartości funkcji f są mniejsze od
wartości funkcji g(x) = −3x + 4
Tak więc wyznaczyłam wzór f
i obliczyłam
f(x) < f(g)
Wszyło mi x > − 2
I mam teraz pytanie co jest moimi argumentami ?
Czy to są wszystkie liczby większe od −2

I czy musze je jakoś matematycznie wypisać czy wystarczy że zostawię x > −2 ?
27 paź 15:30
Kaja: tak to wszystkie liczby większe od −2. wystarczy że zostawisz x>−2. możesz tez napisac , że
x∊(−2;+∞)
27 paź 15:49
Andzia: okeej dziękuje
27 paź 15:59
Andzia: a jeśli mam obliczyć miejsce zerowe
f(x) = 4x −2 > 1
i po podstawieniu zera i obliczeniu wychodzi mi
| | 1 | |
x = − |
| wiec nie spełnia mojego waruku > 1 |
| | 2 | |
To znaczy że nie ma miejsca zerowego ?
27 paź 16:04
Kaja: napisz mi dokładną treść zadania.
27 paź 16:06
Andzia: okej
wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) = 4x − 2 dla x > 1
27 paź 16:13
klejek lepki: hej
27 paź 16:14
Kaja: 4x−2=0
4x=2
| | 1 | |
x= |
| no i teraz sprawdzamy czy to co nam wyszło spełnia warunek x>1. no ale nie spełnia, |
| | 2 | |
czyli w tym przedziale (tzn (1;+
∞)) nie ma miejsc zerowych
27 paź 16:17
Andzia: aha dziękuje
27 paź 16:23