Maras: Określ dla jakich wartości parametru k rozwiazaniem układu równań
x−y=k−1
2x−y=−3−k
a)jest para liczb ujemnych
b)jest para licz dodatnich
x=−2k−2
y=−3k−1
i jak teraz zrobic podpunkt a lub b?
27 paź 15:22
Kaja: a) x=y+k−1
2(y+k−1)−y=−3−k
x=y+k−1
2y+2k−2−y=−3−k
x=y+k−1
y=−3k−1
x=−3k−1+k−1
y=k−5
x=−2k−2
y=k−5
skoro ma to byc para liczb ujemnych to −2k−2<0 i k−5<0
k>−1 k<5
czyli k∊(−1;5)
podobnie zrób b)
27 paź 15:57
Kaja: oj tam z tym y nie zmieniłam powinno być y=−3k−1 i wtedy −2k−2<0 i −3k−1<0
27 paź 16:00