Liczby p{2} i p{8} są odpowiednio pierwszym i drugim wyrazem ciągu artymetyczneg
kamczatka: Liczby √2 i √8 są odpowiednio pierwszym i drugim wyrazem ciągu artymetycznego. Trzecim
wyrazem tego ciągu jest liczba:
Jak tutaj obliczyć różnicę √8−√2 jak to obliczyć ?
27 paź 15:21
R: √8 = 2√2
27 paź 15:21
R: dalej sobie poradzisz
27 paź 15:22
kamczatka: 4√2 = √18 ? bo taka jest odpowiedź a 4√2 to chyba √32
27 paź 15:27
kamczatka: coś a3 nie mogę obliczyć a3=2√2+2 powinno wyjść √18
27 paź 15:31
Saizou : a1=√2
a2=√8=√4*2=2√2
r=a2−a1=2√2−√2=√2
a3=a2+r=2√2+√2=3√2=√9*2=√18
27 paź 15:34
kamczatka: ok dzięki źle różnicę obliczyłem.
27 paź 15:39
pigor: ..., np. tak :
√2,
√8,x −ciąg arytmetyczny, to
√2+x= 2
√4*2 ⇔
x= 4
√2−
√2=
3√2 .
27 paź 15:40