geometria analityczna
pilne: zad1 znajdz rownanie okregu wiedzac ze prosta ktora przechodzi przez jego srodek przecina ten
okrag w punktach A(−1,−3)B(3,5)
zad2.dane sa punkty A(−2,9)B(4,−9)C(0,2)
a)napisz rownanie prostych AB,BC,AC
b)sprawdz czy trojkat ABC jest rownoramienny
c)oblicz dlugosc wysokosci w trojkacie ABC
d)wyznacz wspolrzedne srodka ciezkosci tego trojkata(co to jest srodek ciezkosci?:()
prosze o wskazowki do rozwiazania.
27 paź 15:18
pilne: pomoze ktos?
27 paź 15:30
27 paź 18:33
Janek191: z.1
A = ( − 1; − 3) B = ( 3; 5)
Odcinek AB , to średnica okręgu
S − środek odcinka AB − środek okręgu
| | − 1 + 3 | | − 3 + 5 | |
xs = |
| = 1 ys = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 1; 1)
AS I = r
więc
r
2 = I AS I
2 = ( 1 − (−1))
2 + ( 1 − (−3))
2 = 2
2 +4
2 = 4 + 16 = 20
więc równanie okręgu ma postać
( x − 1)
2 + ( y − 1)
2 = 20
=====================
Korzystamy z wzoru ( równania okręgu ) :
( x − x
s)
2 + ( y − y
s)
2 = r
2
========================
27 paź 20:06