Matma
Kingu: ZADania
Kingu: 1.Punkt B(2,6) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o polu 25, którego
przeciwprostokątna
zawarta jest w prostej x−2y=0. Obliczyć wysokość opuszczoną na przeciwprostokątną i wyznaczyć
współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta. Sporządzić rysunek.
2.Dane są punkty A(−1,−3) i B(2,−2). Na paraboli y=x2−1 znaleźć taki punkt C, aby pole trójkąta
ABC było najmniejsze. Sporządzić rysunek.
Jakieś rozwiązania, wskazówki− potrzebuje pomocy.
27 paź 15:02
27 paź 15:05
R: Masz swoj punkt B(2,6)
| | 1 | |
Wzor na odleglosc punktu od prostej (Punkt B od y= |
| x) |
| | 2 | |
27 paź 15:07
nasta: Mógłby ktoś dokładniej wyjaśnić, jak rozwiązać te zadania?
17 lis 11:08