kiedy nie ma miejsc zerowych
diskorobaczek: Ile wynosi m aby Funkcja f(x)=(m+5)x−4 nie miała miejsc zerowych ?
a)−5 b)−4 c)4 d)5
Czy te zadanie trzeba tak rozwiązać?
Δ<0 wtedy nie ma miejsc zerowych więc:
m+5<0
m<−5
Wtedy odpowiedzią byłoby a?
27 paź 14:55
Kaja: nie. to nie jest funkcja kwadratowa , tylko liniowa, więc żadnej Δ tu nie ma. miejsc zerowych
nie będzie wtedy, gdy m+5=0 czyli m=−5. dla takiego m funkcja ma postać f(x)=−4, więc jest
funkcją stałą przyjmującą dla każdego x wartość −4.
27 paź 16:04