matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
xyz:
n
1
0
a
n
=
2
n
a
n+1
(n+1)
1
0 *2
n
lim
=lim
=
a
n
2
(
n+1) n
1
0
I teraz pytanie skąd się wzięło:
(1+
1
n
)
10
1
=
=
2
2
Mi wyszło:
(n+1)
2
)
5
(n
2
+2n)
5
n
10
(1+
2
n
)
5
=
=
=
=U{
(2n
2
)
5
(2n
2
)
5
2
5
*n
10
(1+
2
n
)
5
}{2
5
}
27 paź 14:51
Krzysiek:
(n+1)
10
2
n
1
n+1
wzięło się to stąd,że:
=
*(
)
10
=
2
n
*2*n
10
2
n
1
1
=
*(1+1/n)
10
→
*(1+0)=1/2
2
2
27 paź 14:54