określ liczbę rozwiązan rownania w zależności od parametru m, gdy:
jerey: określ liczbę rozwiązan rownania w zależności od parametru m, gdy:
m2x+1=x+m
prosze o dokładne wytłumaczenie, z gory dziekuje
27 paź 14:36
Kaja: m
2x−x=m−1
(m
2−1)x=m−1
1. dla m=1 równanie przyjmuje postać: 0=0
jest ono prawdziwe dla x∊R, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań
2. dla m=−1 równanie ma postać: 0=−2
zatem nie ma ono rozwiązań (jest sprzeczne)
3. dla m∊R\{−1, 1} możemy podzielić obustronnie przez m
2−1 i wtedy mamy
czyli równanie ma jedno rozwiązanie
27 paź 16:26
ssss: mx − √2 = x + a
8 gru 12:51
bielu:

wzory veite'a sie kłaniaja

taka mała podpowiedz powodzenia
8 gru 12:52
matemaria: bielu może byś wytłumaczył więcej
8 gru 12:55
6latek: ssss po co odkopujesz temat ktory byl 7 lat temu?
Po drugie .Napisz wyraznie polecenie bo nie wiadomo co to jest m i a
Jedynie co moge Ci napisac
mx−√2=x+a
mx−x=a+√2
x(m−1)= a+√2
dalej baw sie sam
Bielu to nie jest rownanie kwadratowe
8 gru 13:10
ICSP: wzory Viete'a są określone nie tylko dla funkcji kwadratowej.
8 gru 13:18
6latek: Bardzo słuszna uwaga .
8 gru 13:34