Proszę o pomoc
Łukasz: Oblicz obwód trójkąta abc oraz jego pole wiedząc że A=(0,0) B=(−1,2) C=(2,1)
27 paź 14:34
Kaja: najpierw skorzystaj ze wzoru na długośc odcinka i poobliczaj długości boków
27 paź 14:35
Łukasz: wzor to xa−xb2 +ya−yb2 i to wszystko pod pierwiastkiem? czy jakis inny
27 paź 14:37
Kaja: no mniej więcej
27 paź 14:43
Łukasz: AB=√(0,0)2+(−1,2)2 =1
BC=√(−1,2)2+(2,1)2 =2
AC=√(0,0)2+(2,1)2 =1
Tak to będzie?
27 paź 14:44
Łukasz: wlasnie nie wiem do końca jak to sie między nawiasami oblicza ty to odejmować czy jak
27 paź 14:45
Kaja: |AB|=√(xA−xB)2+(yA−yB)2
27 paź 14:46
Kaja: taki jest wzór policz jeszcze raz
27 paź 14:47
Łukasz: AB wyszło mi √−3
BC wyszło mi √−4
AC wyszło mi √−5
27 paź 14:55
Kaja: źle, to napisz obliczenia.
27 paź 14:58
Kaja: xA to pierwsza współrzędna punktu A, czyli 0, a xB=−1, yA=0, yB=2
27 paź 14:59
Łukasz: AB=√(0−(−1))2+(0−2)2 =√12+(−2)2=
BC=√(−1−2)2+(2−1)2 =√−32+12=
AC=√(0,2)2+(0−1)2 =√−22+(−1)2=
no i tu sie zgubiłem
27 paź 15:05
AS:

P(B1BDC1) = B1C!*B1B = (1 + 2)*2 = 6 j
2
P1 = AB1*BB1/2 = 1*2/2 = 1 j
2
P2 = AC1*CC1/2 = 2*1/2 = 1 j
2
P3 = BD*DC/2 = 3*1/2 = 1.5 j
2
P = 6 − (1 + 1 + 1.5) = 2.5 j
2
27 paź 15:10
Łukasz: a to co u góry robiłem co sie zgubiłem to dobrze było tylko ze wynik np AB by wyszlo √5 czy
tez nie
27 paź 15:34
Kaja: dobrze wyszło. jeszcze taka uwaga − jak masz BC, to powinno byc (−3)
2 i w AC też (−2)
2. i
wtedy |AB|=
√5, |BC|=
√10 |AC|=
√5
obw=
√5+
√5+
√10=2
√5+
√10
teraz zauważ (
√5)
2+(
√5)
2=(
√10)
2
zatem z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa mamy że dany trójkąt jest prostokątny. jego
| | 1 | | 5 | |
przyprostokątne maja dł. √5. zatem P= |
| *√5*√5= |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 paź 15:44
Łukasz: ok dzieki zapomnialem o nawiasach
27 paź 15:47