Tratwa: Siemanko
Określ , dla jakich wartości parametru k najwiekszą liczbą spełniającą nierówność 2x−k≤10 jest
liczba 0
27 paź 14:31
Kaja: 2x≤10+k
10+k=0
k=−10
27 paź 14:32
Tratwa: dzieki
27 paź 14:34
Tratwa: Określ dla jakiej wartości parametru m , zbiory rozwiązań nierówności m
2x+2>4x+m
m
2x−4x>m−2
x(m
2−4)>m−2
I teraz własnie nie wiem jak określić zbiory rozwiazań nierówności
27 paź 14:55
Kaja: przepisz może jeszzce raz polecenie, bo to chyba nie do końca tam ma brzmieć
27 paź 14:56
Tratwa: ahhhhh no tak mój błąd . Określ , w zależności od wartości parametru m , zbiory rozwiązań
nierówności
27 paź 15:01
Kaja: m
2x−4x>m−2
(m
2−4)x>m−2
1. m=2
wówczas nir. ma postać: 0>0 sprzeczność czyli x∊∅.
2. m=−2
wówczas nier. ma postać: 0>−2 prawda
x∊R
3. m
2−4>0 czyli m∊(−
∞;−2)∪(2;+
∞)
| | 1 | |
czyli x∊( |
| ;+∞), gdzie m∊(−∞;−2)∪(2;+∞) |
| | m+2 | |
4. m
2−4<0 czyli m∊(−2;2)
| | 1 | |
czyli x∊(−∞; |
| ), gdzie m∊(−2;2) |
| | m+2 | |
27 paź 15:20
Maras: Łał super , dzięki za pomoc
27 paź 15:35