Granica ciągu
xyzb: Udowodnij, że ciąg an jest malejący i zbieżny, znajdź granicę:
a0=5
an+1=4√12+an2 −−−>pierwiastek czwartego stopnia z (12 + an do kwadratu)
27 paź 14:27
wredulus_pospolitus:
| an+1 | |
| = .... <−−− pokazujesz że malejący |
| an | |
piszesz , że ograniczony (przez 0)
więc zbieżny (na mocy któregoś tam twierdzenia)
27 paź 14:37
Vax: Szkicowo, an jest ograniczony z dołu przez 0, sprawdzamy, że a2 < a1 i teraz jeżeli dla
pewnego n mamy an < an−1 to an4 − an+14 = an−12 − an2 > 0 skąd an+1 <
an, co kończy dowód indukcyjny. Ciąg jest malejący i ograniczony z dołu, więc zbieżny do
pewnego g, przechodząc z n do nieskończoności dostajemy g = 4√12+g2 skąd łatwo dostajemy
g=2.
27 paź 14:39
xyzb: dlaczego stwierdzamy ze jest ograniczony z dolu przez 0?
27 paź 20:05
Vax: a1 > 0 i mamy an+1 = 4√12+an2 > 4√12 > 0
27 paź 20:11
xyzb: i to juz jest powod by twierdzic ze jest ograniczony akurat przez 0?
27 paź 20:30
Vax: Rozumiesz co to znaczy, że ciąg jest ograniczony od dołu przez jakąś liczbę ?
27 paź 20:40
xyzb: ahaa no tak
27 paź 21:21