nierownosci z wartoscia bezwzgledna
maturzystka: Hej, przerobilam wiekszosc zadan z wartoscia bezwzgledna a przy najprostszych mam problem.
Moglby ktos rozwiazac?
a) |x+2|+|2x+4|>12
b) |2x+4|+1≤|3x+6|−|2+x|+2
c) 2|x−4|+|3x−12|≤4+|8−2x|
27 paź 14:19
Kaja: a) |x+2|+2|x+2|>12
3|x+2|>12 /:3
|x+2|>4
x+2<−4 lub x+2>4
x<−6 x>2
x∊(−∞;−6)∪(2;+∞)
27 paź 14:21
Kaja: b)2|x+2|+1≤3|x+2|−|x+2|+2
1≤2
prawda
x∊R
27 paź 14:22
Kaja: c0 spróbuj zrobic podobnie
27 paź 14:22
Piotr 10: Ix+2I +2Ix+2I > 12
Ix+2I(1+2) > 12
Ix+2I > 4
Szukam liczb na osi liczbowej, których odległość od liczby ''−2'' jest większa od 4
x∊(−∞;−6) ∪ (2;+∞)
27 paź 14:23
Kaja: c) spróbuj zrobic podobnie
27 paź 14:23
pigor: ..., wystarczy coś zauważyć ciekawego w każdej z tych nierówności ,
wtedy zredukować i dalej proste np. tak :
c)
2|x−4|+|3x−12| ≤ 4+|8−2x| ⇔ 2|x−4|+|3(x−4)| ≤ 4+|−2(x−4)| ⇔
⇔ 2|x−4|+3|x−4| ≤ 4+2|x−4| ⇔ 3|x−4| ≤ 4 ⇔ −4 ≤ 3x−12 ≤ 4 ⇔
⇔ 8 ≤ 3x ≤ 16 ⇔
83 ≤ x ≤
163 ⇔
x∊[ 83; 163] . ...
27 paź 14:28
maturzystka: dziękuję Wam bardzo. zaraz biorę się do rozwiązania. Nie sądziłam że tak szybko ktoś odpowie!
27 paź 22:48
maturzystka: Niestety tego c nie rozumiem. Dziekuje Kaja za wyjasnienie, jaki to banal.. c niestety dalej ni
rozumiem.
28 paź 00:17
fdsf: 2|x−4|+|3x−12|≤4|8−2x|
2|x−4|+|3(x−4)|≤4+|−2(x−4)|
2|x−4|+3|x−4|≤4+2|x−4|
3|x−4|≤4
3x−12≤4 v 3x−12≥−4
3x≤16 v 3x≥8
x≤163 v x≥83
x∊<83 ; 163>
28 paź 00:47
pigor: ... , powyżej nie masz alternatywy ∨ (lub), tylko koniunkcję ∧ ( i ) .
28 paź 01:11
maturzystka: Dziekuje za pomoc. Podpunkt c okazal sie tez bardzo latwy ale za bardzo nie wiem dlaczego
4+|8−2x| −−−−−−> 4+2|x−4| . Wychodzi z tego 2x−8 a nie 8−2x. Czy to wynika z jakiejs
wlasnosci?
Nie jestem umyslem scislym, dlatego wiele rzeczy mi spawia tudnosc.
28 paź 19:34
maturzystka: A juz chyba rozumiem. Wytlumaczylam sobie na latwym przykladzie: |6−2|=4 i |2−6|=|−4|=4. Czy to
o o chodzi?
28 paź 19:44
maturzystka: Mam dwa inne podpunkty ktore nie wiem jak zrobic.
a) |−2x/3|=6−|x|
b) |−x/2|+|1−√2|=|√2−0.5|
28 paź 19:53