funkcje wymierne
gosiata: Dwie pompy pracując jednocześnie, mogłyby opróżnić zbiornik w w ciągu 9 godzin. Jednakże po 6
godzinach wspólnej pracy jedna z pomp sie zepsula i wówczas aby dokończyć pracę, druga
potrzebowala jeszcze 4 godzin. W ciągu ilu godzin każda z pomp mogłaby samodzielnie opróżnić
zbiornik?
27 paź 14:17
gosiata: proszę mi tylko pomoc, w tym jaki zapisać układ równań...
bo moj niestety jest raczej błędny :<
x+y = 9
6(x+y) +y = 9+4
27 paź 14:19
pigor: ..., piszesz ... funkcje wymierne, a więc masz układ równań :
1x+
1y=
19 − suma wydajności pomp i 4*
1y= 3*
19 − praca 2−ej pompy,
a więc układ równań :
1y= 19−1x i 4*(19−1x)= 39 ⇔
⇔
49−
4x=
3x i
1y=
19−
1x ⇔
⇔
4x=
19 i
1y=
19−
1x ⇔ x= 4*9 i
1y=
436−
14*9 ⇔
⇔ x=36 i
1y=
336 ⇔ x=36 i
1y=
112 ⇔
x=36 h i
y= 12 h
27 paź 14:53
gosiata: dziękuje bardzo
27 paź 16:17