Potęgowanie l. zespolonej. Wzór de Moivera
zuz: Obliczyć:
z=(1−i−√3−i)18
w liczniku : 1−i
w mianowniku: −√3−i
wszystko podniesione do potęgi 18
27 paź 14:10
Basia:
1−i =
√2(cos
3π4+i*sin
3π4) =
√2e
i*3π4
−
√3−i = 2(cos
7π6 + i*sin
7π6) = 2e
i*7π6
| 3π | | 7π | | 9π−14π | | 5π | |
| − |
| = |
| = − |
| |
| 4 | | 6 | | 12 | | 12 | |
| 1−i | | √2 | |
| = |
| *ei*−5π12 |
| −√3−i | | 2 | |
| | (21/2)18 | |
z= |
| *ei*−5π12*18 = ...................... |
| | 218 | |
dokończ
27 paź 14:21
zuz: nie miałam jeszcze liczby e
27 paź 14:24
xyzb: proszę o pomoc
27 paź 17:35
Basia:
no to zrób z postaci trygonometrycznej i wzorów Moivre'a
już Ci rozpisałam, ale się tam pomyliłam
|1−i| =
√1+1 =
√2
| | 7π | | 7π | |
1−i = √2*(cos |
| + i*sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | |
(1−i)18 = (√2)18*(cos18* |
| + i*sin18* |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 63π | | 63π | |
29*(cos |
| + i*sin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
2
9*(cos(30π+
3π2) + i*sin(30π+
3π2)) =
2
9*(cos
3π2+i*sin
3π2) =
2
9*(0+i*(−1)) = −2
9*i
|−
√3−i| =
√3+1 = 2
| | 7π | |
−√3−i = 2(cos |
| +i*sinU{7π}{6) |
| | 6 | |
(−
√3−i)
18 = 2
18(cos(18*
7π6)+i*sin(18*
7π6) =
2
18(cos(42π) + i*sin(42π)) = 2
18*(0+i*1) = 2
18*i
| | 1−i | | (1−i)18 | |
( |
| )18 = |
| = |
| | −√3−i | | (−√3−i)18 | |
teraz chyba nie ma błędu, ale sprawdź
27 paź 17:52
xyzb: ok dzięki, wszystko ok, ale czy nie powinno być z= −(1/29) i ?
27 paź 18:54
Basia: przecież "i" się skróci
27 paź 18:56
zuz: wiemy, że liczba 1−i=29(cos63π2+isin63π2), liczba −√3−i=218(cos21π+isin21π).
Dzieląc te dwie liczby otrzymujemy ułamek : [29(cos63π2+isin63π2)] /
[218(cos21π+isin21π)]. Dzieląc argumenty odejmujemy je, więc ułamek jest równy:
(12)9*(cos3π2+isin3π2) a według mnie to jest równe liczbie zespolonej
−1512 i
27 paź 19:20