Obliczyc PC graniastosłupa
AzU: wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidlowego trójkątnego są równe 2 . Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
27 paź 13:57
Kaja: | | 22√3 | |
Pc=2* |
| +3*2*2=2√3+12 |
| | 4 | |
27 paź 13:59
AzU: widze ze że wzoru na PC skorzystałaś głównie
27 paź 14:00
AzU: ale skąd ten
√3 się znalazł ?
27 paź 14:01
Kaja: | | a2√3 | |
no tak. w podstawie mamy trójąty równoboczne więc wzor Pp= |
| , a ściany boczne to |
| | 4 | |
kwadraty i mamy ich trzy, więc P
b=3a
2
27 paź 14:02
AzU: o dziekuje
27 paź 14:02