matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ równań
axa:
⎧
r
1
/(x+r
1
)=sinα
⎩
r
2
/(x+2r
1
+r
2
)=sinα
r
2
1+sinα
Czy ktoś to umie przekształcić taki układ do proporcji
=
(gdzie
r
1
1−sinα
r
2
>r
1
)? Mnie takie cuda wychodzą, że głowa mała, ciągle coś innego, a układ podobno mam dobrze.
27 paź 13:50