tw bezuota
kasia: korzystając z tw bezuota , wykaż że wielomian W(x)=an xn+an−1 xn−1 + ...+ a1x + a0 jest
podzielny przez dwumian (x+1) wtedy i tylko wtedy , gdy suma współczynników o numerach
parzystych jest równa sumie współczynników o numerach nieparzystych, tzn.
a0+a2+a4+...=a1+a3+a5+...
27 paź 13:40
kasia: prosze o pomoc
27 paź 13:41
kasia: ?
27 paź 13:51
kasia: pomoże ktoś?
27 paź 14:44
kasia: ?
27 paź 15:06
kasia: ?
27 paź 15:33
PW: Jest to oczywiste, W(−1) = 0.
Dla x=−1 i parzystych k
akxk = ak(−1)k = ak ,
a dla nieparzystych j
ajxj = ak(−1)j = −aj
27 paź 17:09