funkcja wykładnicza
miki: Rozwiąż równanie:
(2 + √3)x + (2 − √3)x = 4
Proszę o wskazówkę jak poradzić sobie z tym równaniem (nie chcę całego rozwiązania).
6 paź 17:04
AS: Wykorzystaj przekształcenie
| | 2 + √3 | | 4 − 3 | | 1 | |
2 − √3 = (2 − √3)* |
| = |
| = |
| |
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
Wtedy otrzymasz równanie
| | 1 | |
(2 + √3)x + |
| = 4 |
| | (2 + √3)x | |
Podstawienie (2 +
√3)
x = t doprowadzi do prostego równania kwadratowego
6 paź 18:03
miki: Dziękuję za pomoc. Wyszło.
6 paź 18:05